Saturday, August 18, 2012

Örgü Şapka Modelleri

Şu anda yaz aylarının son günlerini yaşıyoruz. Kış yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlayacak. Ev hanımlarımızda atkı, bere ve şapka yapımlarına hızlı bir geçiş yapacaklar. Örgü Şapka Modellerinden güzel bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. Örgü konusunda çok iyi olmayanlar bile, bu örgü şapka modelini kolaylıkla yapacaklar. Örgünün güzel olması için, bir kaç hususa dikkat etmek gerekir. Herşeyde önce kaliteli bir ip seçilmelidir. İpin kalitesiz olması, örgünüzünde mahfolmasına sebep olabilir ve yıkandıktan sonra da sorun yaratır. Bir diğer husus şiş yada tığ seçimidir ki, bunlarda ipin kalınlığıyla orantılıdır. Şimdi ise sizler bahsettiğim örgü şapka modelin yapılışını anlatayım.Açık renkler daha hoş duracaktır şapkanızda hemde örneği net gösterecektir.


 Malzeme: Yaklaşık 100 gr. kalın merinos yün örgü ipliği (75 m. / 5O gr.); 7 numara örgü şişleri 5 numara tığ.


Düz yüz: Gidiş sıralarını yüz dönüş sıralarını ters örün.


Gülcüklü desen: İlmek sayısı 4′e bölünebilir olmalı + 2 kenar ilmek. 1. sıra – dönüş sırası kenar ilmekler arasını ters örün.2. sıra: Gidiş sırası * şişteki ilk ilmeğe batıp 1 ilmek ters. 1 ilmek yüz 1 ilmek ters olmak üzere 3 ilmek örün.3 ilmeği ters birlikte örün* Yıldızlar arasını sürekli tekrarlayın kenar ilmek.


3. sıra: Dönüş sırası kenar ilmekler arasını ters örün.


4. Sıra: Gidiş sırası  3 ilmek ters birlikte örün; sonraki ilmeğe batıp 1 ilmek ters 1 ilmek yüz 1 ilmek ters olmak üzere 3 ilmek örün. Yıldızlar arasını sürekli tekrarlayın kenar ilmek. Yukarı doğru 4. sıradan sonra 1. – 4. sıraları sürekli tekrarlayın.Örnek denemesi: 16 ilmek ve 17 sıra gülcüklü desen 7 numara şişle yapın.


Yapılması: 1 kulaklık için 10 ilmek atın. Gülcüklü desende çalışın. Yuvarlaklık için başlangıçtan sonra 3. sırada her iki yanda 1 ilmek artırın izleyen 2. sırada bir defa daha her iki yanda 1 ilmek artırın. Artırdığınız ilmekleri her iki yanda düz yüz işleyin.


Başlangıçtan 15 sıra sonra ilmekleri bekletin. İkinci kulaklığı da aynı şekilde çalışın.Ardından şapka için şu şekilde örmeye geçin: 8 ilmek atın 1. kulaklığın 14 ilmeğini şişe takın 38 ilmek atın – berenin ön tarafı. 2. kulaklığın 14 ilmeğini şişe takın. 8 ilmek atın = 82 ilmek.Ön kenardan  24 sıra sonra berenin tepesi için eşit aralıklı olarak 3 defa 5 ilmek ters birlikte örün yani 3 motif – 12 ilmek eksiltin – 70 ilmek.Bu eksiltmeleri 2 defa izleyen her 4. sırada tekrarlayın – 46 ilmek. Bundan sonraki 2. Sırada kenar ilmekler arasında her 2 ilmeği ters birlikle örün. Kalan 24 ilmeği işin ipiyle büzün.


Berenin arka orta dikişini kapatın. İpin ucunu sıkıca dikerek tutturur. Berenin ve kulaklıkların kenarına 1 sıra sık iğne = soldan sağa doğru ters sık iğne yapın. İstediğiniz uzunlukta bir kordon bükün kordonu ortasından kesin uçlarını düğümleyin. Kordonları içten kulaklıklara uçları istediğiniz  uzunlukta sarkacak şekilde dikin. Kordonların ucuna kalın bir püskül yapın.


Örgü Örneklerinden çok şık bir bolero modeli.









Bu yazıya ilk yorumu siz yapın.

No comments:

Post a Comment